5 idej, kako otroke spodbuditi in naučiti pozitivnega mišljenja in delovanja

Ker naše misli pogojujejo naše besede in potem dejanja, je izredno pomembno, kako razmišljamo. Razmišljati pozitivno ne pomeni, da smo ves čas nasmejani in morda naivni in da ne razmišljamo kritično. Razmišljati pozitivno pomeni razmišljati spodbudno in kreativno ne glede na vreme, razpoloženje, razmere, na katere ne moremo vplivati ... Takega razmišljanja pa je mogoče naučiti tudi otroke, za kar nam bodo enkrat v prihodnje – če nam bodo to povedali ali ne – izredno hvaležni.

Pozitivno mišljenje je namreč predpogoj za pozitivno ravnanje, odzivanje za različne dogodke, situacije in priložnosti v življenju. Pozitivno pravzaprav pomeni konstruktivno. Pri tem, da bodo otroci videli smisel in radost tudi v bolj zapletenih in manj prijetnih trenutkih, je pozitivno mišljenje pravo darilo. Dobra stran tega daru pozitivnega mišljenja pa je, da je vsem na voljo in da je zastonj – le naučiti se ga je treba in ga redno uporabljati. Najbolje od majhnih nog!

Moč pozitivnega mišljenja je mogoče naučiti tudi otroke!

Tudi otroci, ki na življenje pogosto gledajo skozi rožnata ali mavrična očala, včasih izražajo negativne misli in imajo svoje velike težave in stiske, čeprav jih odrasli včasih ne opazimo ali jih ne vzamemo dovolj resno. Ste že slišali od svojega otroka kaj podobnega: »Jaz sem najslabši v svojem razredu« ali »Nihče me ne mara« ali »Nihče se noče igrati z mano«? 

Zdravo je sicer, da otroci svoje občutke ubesedijo in zaupajo starejšim, toda ko se zazdi, da je skoraj vsak stavek, ki ga izrečejo bolj »napol prazen kozarec« kot »napol poln kozarec«, je skrajni čas, da z našo pomočjo preusmerijo svoje razmišljanje. Obstaja pet krasnih načinov, kako otroke spodbuditi k pozitivnemu mišljenju, kar bo dolgoročno vplivalo na miselnost celotne družine.

#1 Spodbudite otrokov odnos hvaležnosti

Otroci se zlahka in prav hitro lahko ujamejo v igro neskončnega primerjanja. Starši pogosto tako slišimo komentarje, kot so: »Maša ima nove rolerje, jaz pa ne« ali »Teo ima avto na daljinca, jaz pa ne« ali »Evina risbica je lepša kakor moja«. Ker se učenja, ki ustvarja (dobro ali slabo) navado – železno srajco, največkrat učimo z vzgledom, so otroci najverjetneje slišali podobne pogovore od odraslih, ki tekmujejo in se primerjajo z drugimi odraslimi. Take izjave otrok lahko preusmerimo s pogovorom o hvaležnosti in dajanju primerov, zakaj vse smo v zvezi z določeno situacijo lahko hvaležni. Na primer: Hvaležna sem, da imam svoje stare rolerje, ki delujejo brezhibno, hvaležna sem tudi za dobro prijateljico Mašo, ki ji prav iz srca privoščim nove rolerje. Danes sem hvaležna, da je tako krasno vreme, kaj če bi se šli z Mašo skupaj rolat?

Otroke lahko spodbudite tudi tako, da vodijo svoj dnevnik hvaležnosti, še bolje pa kar motivacijski dnevnik Sanjaj velike sanje, v katerem bodo lahko poleg hvaležnosti ozavestili, kako pomembno je njihovo telo, kako enkratni in svetu nenadomestljivi so … in še mnogo dragocenega.

#2 Napolnite skupaj vedro z biseri

Obstaja lepa prispodoba z nevidnim vedrom z biserno vodo, iz katere pričnejo biseri odtekati oziroma kapljati iz vedra, kadar smo prizadeti. Kadar se nam zgodi kaj dobrega, vanj padajo novi biseri. Biser pade v vedro tudi, kadar komu pomagamo, storimo kaj dobrega … Otroška vedra lahko napolnimo s prijaznimi besedami in objemi; otroke pa lahko naučimo tudi, kako polniti svoja vedra tako, da služijo tudi svetu in drugim, ne le sebi.

#3 Pohvalite otrokov značaj

Mogoče se sploh ne zavedamo, kako pogosto svojim otrokom rečemo: »O, kako luškan si« ali "V tej obleki izgledaš prav super«. Čeprav so ti komplimenti oziroma načini pohvale v redu, bi bilo še bolje, če bi našli načine, kako pohvaliti to, kar otroci v resnici so, in  to, kar počnejo, namesto tega, kako izgledajo. Naj ima vsebina prednost pred fasado. 

Kako se počutite, ko kdo pohvali vaše čevlje, kuhanje ali dobro opravljeno delo? Občutek je dober, kajne? Toda kako se počutite, ko vas nekdo, ki ga resnično zanimate, pohvali za nekaj, kar v resnici ste? Kako se počutite, ko vas nekdo zares vidi? Ta občutek je odličen, kajne?  Tako deluje tudi moč pohvale na otroke. Otrok, ki se počuti cenjenega in sprejetega od matere in očeta, lahko spremeni svet. 

Tako poleg zunanjosti lahko pohvalite otrokovo prijaznost, zaupanje, zanesljivost in poštenost, kakovost ali pravočasnost opravljenega dela (na primer, ko dobro in hitro počisti mizo po kosilu). Lahko ga pohvalite tudi, ko doseže ali se nauči kaj novega, ko premaga določen strah itd.

#4 Večerja naj bo čas za pozitivnost

Če želimo negativne misli svojih otrok spremeniti v pozitivne, je za to primeren najbolj kritičen čas v dnevu. To je zagotovo zvečer. Večerja je namreč čas, ko je večina družinskih članov utrujena, polna takšnih n drugačnih vtisov dneva, zato je možnost za pričkanje in negativno razmišljanje večja. Poskušajte s pozitivnimi pripombami preusmerjati tok pogovora. Kmalu – morda ne isti dan, zagotovo pa isto leto ☺ – vam bodo sledili tudi ostali družinski člani. Na primer: »Žal mi je, da dela nisi dobil tiste vloge v šolski predstavi, ki si si jo tako želel. A če se boš s to manjšo vlogo dobro izkazal, ti bo morda že naslednjič uspelo priti do tiste, ki si jo najbolj želiš.«

#5 Otroka soočite s pozitivnostjo na vsakem koraku

Včasih otroci in odrasli potrebujemo vizualni opomnik, da se spet spomnimo na pozitivno razmišljanje. Na različna mesta stanovanja lahko obesite napise, plakate, listke ali magnete s pozitivnimi sporočili ali simboli. Na primer: Negativni mislec vidi težave v vsaki priložnosti, pozitivni mislec pa priložnost v vsaki težavi. Lahko preprosto kam nalepite besede hvaležen, hvaležna, dobre volje, nasmeh, pogum in tako naprej. Na hladilnik ali kam drugam lahko tudi nalepite spodbudne citate znanih oseb. Deset idej je na voljo kar tukaj:

  1. Dobra volja je najbolja, bodi dan na dal vesel … (Kekec)
  2. Živiš lahko na dva načina. Lahko se pretvarjaš, kot da nič ni čudežno. Lahko pa imaš vse za čudež. (Albert Einstein)
  3. Življenje hoče, da živiš svojo Osebno legendo. (Paulo Coelho)
  4. Zvezde so naredile krog in na sredini mi plešemo. (Rumi)
  5. Da bi dosegel kaj dobrega, je zelo koristno zgrešiti pot in tako pridobiti izkušnje. (Sveta Terezija Avilska)
  6. Če lahko sanjaš o nečem, potem to lahko narediš. (Walt Disney)
  7. Vsako minuto, ko ste jezni, izgubite šestdeset sekund občutka sreče. (Ralph Waldo Emerson)
  8. Meje? Nikoli jih nisem videl od blizu. Slišal pa sem, da obstajajo – v glavah nekaterih ljudi. (Thor Heyerdhal)
  9. Če mi spodleti, nisem poraženec – uspel sem, ker sem poskušal. (Neznani avtor)
  10. Disciplina je mati uspeha. (Aishilos)

Tako pozitivno oboroženi otroci sploh ne bodo potrebovali rožnatih očal, saj bodo sami na realnost znali pogledati ustvarjalno, rožnato in pozitivno.

Pred kratkim napisani prispevki

Te zanima še več iz te tematike? Poišči spodaj in preberi.
01/01/2021
8 učinkovitih starševskih ciljev, s katerimi si lahko zelo zelo olajšate vsakdanjik

Imate časa preveč, premalo ali ravno prav? Naj odgovorim kar namesto vas. ☺ To je retorično vprašanje za vse, ki vsak dan znova in vedno bolj hitimo. Včasih tako zelo, da samo še hitimo, da hitimo. Mimo prebujajoče se narave, mimo najdragocenejših odnosov, mimo vseh dežnih kapelj in sončnih žarkov, ki ustvarjajo mavrico … Pa […]

Preberi več
01/12/2020
7 načinov, kako otroku pomagati razviti pozitivno samopodobo in zaupanje vase

Pomislite, kako bi bilo, če bi vas kdo, ko ste bili še otrok učil pozitivne samopodobe, zaupanja in ljubezni vase. Kakšni, mislite, bi sedaj bili? Zagotovo še en odtenek bolj podobni svetlečemu utrinku, kot ste sedaj, kajne? Tudi jaz, čeprav lahko rečem, da sem bila in sem še obkrožena z ljudmi, ki me podpirajo, vidim, […]

Preberi več
02/11/2020
8 načinov, kako z otrokom lažje zgraditi dober odnos

Dokler nismo mame, sanjamo o tem, kakšen odnos bomo imele s svojim bodočim otrokom enkrat, ko bomo to postale. Zagotovo bo ta odnos harmoničen, odprt, poln dialogov in vsakodnevnega veselja. In skoraj zagotovo bo boljši, kot ga je naša mama imela z nami. 😉 Krasna in malce vzvišena teorija po rojstvu otroka kmalu pade na […]

Preberi več
01/10/2020
9 načinov, kako otroke naučiti pozitivnega, naprednega in produktivnega mišljenja

Poznate koga, ki ne bi želel, da bi njegovi otroci bili srečni, nasmejani, zdravi in polni upov za prihodnost? Jaz ne, čeprav vem, da nekateri starši bijejo hude osebne bitke, kar se lahko pozna tudi na odnosu z otrokom. A vendarle globoko v sebi in navzven vsi starši delujemo kakor le vemo in znamo za […]

Preberi več