8 načinov, kako z otrokom lažje zgraditi dober odnos

Dokler nismo mame, sanjamo o tem, kakšen odnos bomo imele s svojim bodočim otrokom enkrat, ko bomo to postale. Zagotovo bo ta odnos harmoničen, odprt, poln dialogov in vsakodnevnega veselja. In skoraj zagotovo bo boljši, kot ga je naša mama imela z nami. 😉 Krasna in malce vzvišena teorija po rojstvu otroka kmalu pade na realna tla in se pokaže v vsem svojem sijaju – tudi tistem senčnem! Kmalu svoje starše bolj razumemo in cenimo, odnos z lastnim otrokom tako stopi na dolgo, prekrasno, a tudi intenzivno pot, na kateri ne rastejo le rožice. Ampak tudi rožice. ☺

Odnos staršev se otroku za vse življenje zapiše globoko v dušo. Zato se je dobro zavedati, da je vzpostavljanje (dobrega) odnosa najpomembnejši način, s katerim lahko vplivate na otrokovo življenje. Otroci se namreč ne morejo in ne zmorejo učiti od nekoga, s katerim niso dobro povezani – pa naj gre pri tem za starše ali za različne mentorje in učitelje. Strokovnjaki pa pravijo, da gradnja trdnega in močnega odnosa z otrokom ali mladostnikom zmanjšuje tudi število in intenziteto vedenjskih izzivov in motenj, ki jih je v tem modernem času sicer iz leta v leto več.

Ključnega pomena je, da se zgodaj lotite vzpostavljanja tega pomembnega odnosa – po možnosti ne šele, ko gre otrok v šolo. Zna se namreč zgoditi, da bo vaš (morda ne preveč trden) odnos z vašim otrokom odmeval tudi v odnosu z učiteljem oziroma učiteljico.

Strategije za pripravo in krepitev vezi z vsakim od vaših otrok ali učencev, če delate z otroki tudi poslovno, so preprosti prijemi, s katerimi lahko z otroki pričnete graditi uspešen odnos. Pa ne čisto tako, kot ste si to vi predstavljali – poglejte, poslušajte, začutite in upoštevajte tudi otroka pred seboj. Med spodnjimi osmimi načini za vzpostavljanje dobrega, boljšega, še boljšega in najboljšega odnosa z otrokom boste zagotovo našli kak način, ki ga do sedaj še niste našli, a bo deloval. Morda pa ga že poznate, a potrebujete le opomnik ali malce spodbude, da ga uvedete v vaše življenje oziroma odnos z otrokom.

1. Pogovor o aktualnih otroških ali najstniških zadevah

Če se želite otroškemu srcu bolj približati, se skušajte vživeti vanj. Ne pozabite, da otrok ni pomanjšan odrasel, temveč otrok, bitje, ki se razvija in živi v popolnoma drugačnem svetu, kot mi odrasli. Vprašajte ga, kako je v vrtcu, katere igrače so sedaj najbolj popularne, vprašajte ga, kje v mestu imajo  najboljšo pico ali se spustite z njim v razpravo o tem, kakšen telefon je trenutno najboljši. Tako mu boste dali občutek, da se res zanimate zanj in ne zgolj za opravke odraslih.

2. Prisluhnite otrokovim interesom

Dopustite, da vas otrok pouči o svojih interesih. Priložnost, da otroci lahko učijo svojega  »učitelja«, je zanje lahko izjemna in večplastna priložnosti. Na tak način vas otrok lahko spusti še globje v svoj svet. Prisluhnite mu in ugotovite, če tega še niste, v čem je vaš otrok strokovnjak, kaj ga res zanima in navdušuje, ter pustite, da vas te veščine nauči ali o njej pouči.

Seveda boste morali biti malce tudi odprti, saj je veliko možnosti, da vas otrok ne bo podučil o veščinah barvanja, temveč morda o tem, kako se tekmuje z najbolj zaprašenimi ali blatnimi kolesi. Ste pripravljeni? 

3. Pripovedujte otroku o dogodkih iz svojega življenja

Pripovedovanje o svojem življenju je eden najmočnejših načinov za vzpostavitev odnosa z otrokom že zgodaj. Pripovedujte otroku o tem, kakšna je bila vaša družina, povejte mu kaj o svojih prijateljih, hišnih ljubljenčkih, počitnicah in dejavnostih, ki ste jih izvajali zunaj šole. Tak način otrokom resnično pomaga, da vas še bolj celovito lahko vidijo.

4. Sodelujte v otrokovih dejavnostih

Vas je že kdaj otrok prosil, da se mu pridružite pri risanju ali nogometu, pa se mu niste, ker se vam zdi, da ne znate dovolj dobro risati, nogomet pa vas ne zanima? Otrokom je mar za to – najbolj srečni so (no, morda malce starejši ne čisto vedno ;)), ko se jim starši pridružijo pri igri, zabavi ali raziskovanju nečesa. Ko se jim pridružite, jim dopustite tudi, da vam glede stvari, ki jo delata skupaj, tudi svetujejo. To bo utrdilo vajin odnos, otroku pa dalo občutek pomembnosti in povezanosti z vami.

5. Pripovedujte otrokom zabavne (in celo neprijetne) zgodbe

S pripovedovanjem resničnih smešnih ali neprijetnih zgodb iz svojega življenja boste otroku najlažje pokazali svojo ranljivost. Povejte jim o tem, kako ste na poti na pomemben razgovor stopili v pasji kakec, kako ste s prijatelji preživljali norčava poletja v soseski, kako ste zalotili Božička na delu in še kaj. Take zgodbe med drugim tudi pritegnejo pozornost otrok ali preusmerijo energijo nazaj v njihovo sobo – tudi to je kdaj namen. 😉

6. Delite z otroki navdihujoče zgodbe iz svojega življenja

Povejte jim, kako ste sami zaslužili za svoje kolo, kako ste v petem razredu osnovne šole vsak dan ostareli sosedi prinesli kosilo, kako ste uspešno reševali v mrežo zapletenega ptička in še in še. Takšne zgodbe pomagajo otrokom, da vas vidijo celovito – ne zgolj v vlogi nekoga, ki jih vzgaja, hkrati pa takšne navdihujoče zgodbe otroke opominjajo, da tudi oni lahko dosežejo svoje cilje in sanje. Pri doseganju svojih malih in velikih otroških ciljev jim bo veliko podporo tudi prvi slovenski motivacijski dnevnik za otroke Sanjaj velike sanje (poglej v trgovino na tej spletni strani). Ga že imate?

7. Občasno naredite kaj novega in norega

Seveda pred otroki in seveda naj bo norost v mejah normale! ☺ Ne bojte se narediti nekaj drugačnega, malce norega, divjega, da pritegnete pozornost svojih otrok! Stopite na stol, medtem ko jim dajete neka navodila, med skupnim kuhanjem zapojte naglas ali med sprehodom naredite plesni korak ali dva. Če vam pri tem početju ni čisto udobno, je to popolnoma v redu in naravno – a presenetite jih občasno tudi s kakšno malce noro stvarjo izven vaše cone udobja! Sproščeni starši lažje vzgajajo sproščene otroke.

8. Opravičite se, kadar spoznate svojo zmoto

Nihče, ki dela napake, ni slab, temveč se samo trudi, da bo boljši ali da bo nekaj šlo boljše.  Napake so le priložnosti za rast. Povejte to svojim otrokom ne le, kadar njim nekaj ne gre ali naredijo narobe, temveč ko ste vi tisti, ki ste na tapeti. Resnično je pomembno, da se opravičite, kadar se (z)motite. Iz kakršnega koli razloga včasih odrasli tega ne maramo, vendar je opravičilo pomemben gradnik za  gradnjo zaupanja in dobrega odnosa, s tem pa življenjske poti naših najdragocenejših zakladov.

Pred kratkim napisani prispevki

Te zanima še več iz te tematike? Poišči spodaj in preberi.
01/01/2021
8 učinkovitih starševskih ciljev, s katerimi si lahko zelo zelo olajšate vsakdanjik

Imate časa preveč, premalo ali ravno prav? Naj odgovorim kar namesto vas. ☺ To je retorično vprašanje za vse, ki vsak dan znova in vedno bolj hitimo. Včasih tako zelo, da samo še hitimo, da hitimo. Mimo prebujajoče se narave, mimo najdragocenejših odnosov, mimo vseh dežnih kapelj in sončnih žarkov, ki ustvarjajo mavrico … Pa […]

Preberi več
01/12/2020
7 načinov, kako otroku pomagati razviti pozitivno samopodobo in zaupanje vase

Pomislite, kako bi bilo, če bi vas kdo, ko ste bili še otrok učil pozitivne samopodobe, zaupanja in ljubezni vase. Kakšni, mislite, bi sedaj bili? Zagotovo še en odtenek bolj podobni svetlečemu utrinku, kot ste sedaj, kajne? Tudi jaz, čeprav lahko rečem, da sem bila in sem še obkrožena z ljudmi, ki me podpirajo, vidim, […]

Preberi več
02/11/2020
8 načinov, kako z otrokom lažje zgraditi dober odnos

Dokler nismo mame, sanjamo o tem, kakšen odnos bomo imele s svojim bodočim otrokom enkrat, ko bomo to postale. Zagotovo bo ta odnos harmoničen, odprt, poln dialogov in vsakodnevnega veselja. In skoraj zagotovo bo boljši, kot ga je naša mama imela z nami. 😉 Krasna in malce vzvišena teorija po rojstvu otroka kmalu pade na […]

Preberi več
01/10/2020
9 načinov, kako otroke naučiti pozitivnega, naprednega in produktivnega mišljenja

Poznate koga, ki ne bi želel, da bi njegovi otroci bili srečni, nasmejani, zdravi in polni upov za prihodnost? Jaz ne, čeprav vem, da nekateri starši bijejo hude osebne bitke, kar se lahko pozna tudi na odnosu z otrokom. A vendarle globoko v sebi in navzven vsi starši delujemo kakor le vemo in znamo za […]

Preberi več