8 učinkovitih starševskih ciljev, s katerimi si lahko zelo zelo olajšate vsakdanjik

Imate časa preveč, premalo ali ravno prav? Naj odgovorim kar namesto vas. ☺ To je retorično vprašanje za vse, ki vsak dan znova in vedno bolj hitimo. Včasih tako zelo, da samo še hitimo, da hitimo. Mimo prebujajoče se narave, mimo najdragocenejših odnosov, mimo vseh dežnih kapelj in sončnih žarkov, ki ustvarjajo mavrico …

Pa je sploh lahko kako drugače, se da pomagati? Seveda! Z lastnim primerom in zgledom potrjujem, da je. Nekaj malega strukture, načrtovanja in držanja osnovnim »zapovedim«, pa so prvi rezultati že tukaj. Časa in ostalih praktičnih rešitev pa vedno bolj in vsak dan znova primanjkuje sploh staršem. Najti učinkovite načine oziroma cilje, ki bi olajšali družinski vsakdanjik, preglasen in napet jutranji halo, ni tako preprosto. Sploh tiste načine, ki resnično dobro delujejo tudi v praksi, ne le na papirju. A ko jih enkrat imamo v roki, je dobro, da izkoristimo njihov potencial. V tokratnem blogu vam podajam skrbno izbrane le tiste starševske cilje, ki jih pri nas doma vsak dan znova dosegamo ali uporabljamo in tako posredno povečujemo tudi kakovostno preživet skupen čas.

Predlagam, da jih preveriš tudi sama in najdeš najboljšo rešitev za mirnejši in zabavnejši vsakdanjik znotraj tvoje družine. Za dobre načrte, ki peljejo do izpolnjenih ciljev, si je vredno vzeti čas – in ne le pred novim letom. Tudi pomlad lahko prinese nove začetke! Z malce analitične retrospektive in dobro postavljenimi starševskimi cilji, bo vsa družina zadihala bolj sveže in s polnimi pljuči!

Starši mnogokrat razmišljamo glede sprememb pri sebi običajno le v smer, kako prenehati z neko slabo navado, kako shujšati, postati bolj fit ali kako zaslužiti več denarja. Redko pa se osredotočimo na izboljšanje svojih starševskih veščin. Običajno o tem sploh nikoli ne razmišljamo in smo pač starši nekako iz danes na jutri oziroma vsak dan znova tako mimogrede. Improviziramo na kvadrat in se prevečkrat prepuščamo toku. V določeni meri je v starševstvu oboje  izredno dragoceno, a ne v tolikšni meri in ne ves čas.

V vrvežu vsakodnevne norosti staršev, kot so priprava obrokov, ukvarjanje s kupi perila, domačimi nalogami otrok in tako dalje, se običajno nikoli za trenutek ali dva ne upočasnimo ter stvari ne počnemo zavestno v tolikšni meri, da bi zraven lahko ocenili ustreznost svojih dejanj in vložkov v družino. Da se ocenimo, kako ravnamo in funkcioniramo kot starši. Skrajni čas je, da si vzamemo čas ☺, da pogledamo in ugotovimo, kaj počnemo dobro in kaj lahko naredimo še bolje – posebej na tistih področjih, kjer kot starši še ne blestimo.

Kako se osredotočimo na izboljšanje svojih starševskih veščin?

Začnemo lahko preprosto tako, da sebi postavimo starševske cilje – torej cilje, ki nas vodijo k temu, da postanemo še boljši starši. A zakaj bi si takšne cilje sploh postavljali? Preprosto zato, ker postati odličen starš ni dano s trenutkom, ko dobimo otroka. Tudi starši rastemo, se spoznavamo v tej (v nekem trenutku povsem novi) vlogi … Dober starš se ne rodi čez noč, gre za vseživljenjski proces, ki zahteva mnogo zavedanja, odprtosti, fleksibilnosti, ljubezni do sebe, učenja, prilagajanja in še mnogo drugih stvari.

Kako postaviti dobre starševske cilje?

Če želite ugotoviti, kakšni bi lahko bili vaši starševski cilji, si morate najprej vzeti trenutek ali dva (pravzaprav še kakšnega zraven ☺) in oceniti, kaj želite izboljšati. Spodnji vprašanji vam pri tem lahko zelo pomagata. Vprašajte se:

 • Kaj želim spremeniti glede svojih starševskih spretnosti – če sploh?
 • Kaj je meni najtežje, ko gre za starševstvo?

Kaj pa za vas drži od spodaj navedenih občutij? Morda vam pomagajo prepoznati svoja področja za izboljšavo v starševstvu.

 • Vse mi je odveč. Nimam dovolj energije za vsakodnevne stvari.
 • Želim si, da bi se moji otroci manj prepirali med seboj.
 • Imam premalo potrpljenja.
 • Prevečkrat se derem na otroke.
 • Doma preživim preveč časa pred zasloni.
 • Moji otroci doma preživijo preveč časa pred zasloni.
 • Nikoli nimam dovolj časa se kakovostno povezati s svojimi otroki.
 • Nikoli nimam dovolj časa, da si napolnim baterije.
 • Nenehno pospravljam za drugimi ljudmi.
 • Nenehno druge stvari postavljam pred svojo družino.

Spodaj vam podajam svoje predloge za izboljšavo na tem področju. Morda ne bodo prav vsi starševski cilji za vas. Verjetno imate nekatere stvari že povsem urejene, uvedli pa boste morda čisto nove cilje, ki ste jih ozavestili ob branju zgoraj. Družine se med seboj izredno razlikujemo. 

A naj bo, preden nadaljujem vsem jasno: Noben starš ni popoln in tudi nikoli ne bo, zato se lahko vsi ves čas izboljšujemo pri številnih, če ne celo vseh, starševskih ciljih.

1. Povežite se kot družina

Mnogi starši se želimo bolj povezati s svojimi otroki, jih resnično spoznati in dati prednost bolj kakovostno preživetemu skupnemu času. Kajti ko si vzamemo ta čas, zares vemo, kdo so otroci, o čem razmišljajo, sanjajo in si želijo. Tako se nam odpre malo okno v svet njihove čarobne in dragocene duše. 

Poskusite oziroma uvedete lahko naslednje: 

 • »Zaščitite« čas družinske večerje in povprašajte vse o najboljšem in najslabšem delu dneva.
 • Načrtujte družinske počitnice ali krajši pobeg kam. A takega, da se ga vsi veselite.  
 • Z otroki načrtujte »zmenke« ena na ena. Če imate več kot enega otroka, se individualnost posameznega zna v vsej naglici kar malo izgubiti. S temi posamičnimi druženji lahko vsakega otroka zares spet vidite. Morda bo ena ura na teden za vsakega otroka za začetek čisto dovolj.
 • S svojimi otroki začnite izvajati kakšen skupen obred, ki si ga izmislite sami. Pri mlajših je to lahko vsak večer kratka pravljica in trije poljubčki na vsako lice, pri starejših pa bolj odrasel pogovor, v katerem si na koncu vsak večer lahko povesta pet dobrih stvari, ki so se zgodile tisti dan … Idej na to temo je ogromno.

2. Pravilo: Manj in še enkrat manj!

Mnogo staršev dovoli, da naši jezni sprožilci vplivajo na njih tako, da na koncu vpijejo na svoje otroke – večkrat čisto po krivem. Ne glede na to, kako smo jezni ali frustrirani, se lahko izboljšamo tako, da bomo manj kričali.

Če želite kričati manj, poskusite to:

 • Pomirite se, preden odreagirate. Desetkrat globoko vdihnite in izdihnite, šele potem odreagirajte. 
 • Vzemite si čas zase, ko začutite, da vaša jeza začne naraščati. Skuhajte si kavo ali čaj, naredite petnajst počepov ☺ in razmislite.
 • Prepoznajte svoje težke dneve in poskusite najti načine, kako jih olajšati.

3. Bolj se osredotočite na družinske vrednote

Ogromno družin pozabi ravnati prijazno in spoštljivo, saj medtem, ko se osredotočajo na vse pravočasno opravljene vsakodnevne opravke, skoraj pozabijo drug na drugega, na svojo resnično vizijo in vrednote. Ste med njimi?

Če se želite bolj osredotočiti na to, da bi svoje otroke (pa tudi sebe) spodbudili, da bodo bolj spoštljivi ali prijaznejši do vas in do sorojencev, poskusite to:

 • Naj bo prijaznost eno od vaših 10 osnovnih družinskih pravil. Ta pravila napišite in jih obesite nekam na vidno mesto.
 • Pogovarjajte se o prijaznosti in o tem, kako se počutite, ko se kdo do vas obnaša prijazno ali neprijazno. 
 • Igrajte igre vlog na temo (ne)prijaznosti.

4. Večja skladnost med pravili in posledicami

Kolikokrat nekaj rečete, pa tega ne izpolnite? Kmmm … Jaz tudi … ☺

Ena največjih frustracij za starše je, ko naši otroci ne upoštevajo (naših) pravil. Pogosto zato, ker naša pravila niso jasna in posledice niso tako dosledne, kot bi lahko bile oziroma kot je bilo rečeno. Naša naloga je, da se pravil, ki smo jih po vrhu vsega postavili sami, držimo trdno.

Če želite, da vaši otroci pogosteje upoštevajo družinska pravila, poskusite to:

 • Odločite se za svoja družinska pravila. Napišite jih. 
 • Pogosto se z otroki pogovarjajte o pravilih, da bodo vedeli, kaj lahko pričakujejo.
 • Odločite se, kakšne so posledice, če ne upoštevate pravil, in jih predčasno razložite svojim otrokom, da bodo imeli čas odreagirati tako ali drugače.
 • Posledice dosledno izvajajte, saj vas bodo le tako lahko otroci jemali resno.

5. Želite, da vas otroci bolj poslušajo?

Za večino staršev je zelo frustrirajoče in razdražljivo, kadar jih otroci ne poslušajo. Običajno se iz tega razvijeta vpitje in slaba volja vseh. Cilj števila 2 tukaj takoj pride v poštev! 

Potem pa, če želite, da vas otroci poslušajo, poskusite še tole:

 • Najprej poslušajte družinska pravila. Glasno in resno jih vsem preberite. Tudi sebi. 😉
 • Povejte otrokom, kaj želite, da delajo, namesto tega, da jim razlagate, česa nočete. 
 • Bodite zelo jasni, kaj želite, da počnejo. Brez dvoumja in prispodob!

6. Napolnite si baterije in se osredotočite tudi nase – a brez t. i. mamine krivde

Ne moremo skrbeti za svoje družine, če se ne počutimo dobro – tako fizično kot psihično.  Skrb zase nam pomaga, da bomo bolje (po)skrbele tudi za svoje družine. S tem znanjem si vzemite čas, da se napolnite – in to brez krivde. Kadar smo v svoji polni moči, smo tudi za svojim otrokom najboljši starš.

Če se želite osredotočiti na skrb zase brez krivde, poskusite to:

 • Dovolite si, da naredite, kar morate storiti, da ostanete duševno zdravi (pojdite v naravo sami, pojdite na masažo, večkrat v gledališče …).
 • Sestavite seznam stvari, ki vas napolnijo, nato pa jih redno izvajajte.
 • Pogosto se opomnite: »Dovolj sem!« in »Delam dovolj.«

7. Svojemu otroku dajte več odgovornosti in naredite manj zanje

Ne glede na to, koliko so stari vaši otroci, verjetno naredite namesto njih tudi tisto, kar (že) zmorejo sami.  Ko otroke učimo, kako biti neodvisni, jim damo potrebne življenjske spretnosti, ki jih bodo potrebovali, ko bodo  dovolj stari. Le tako bodo lahko samozadostni in samozavestni! Če preveč naredimo za svoje otroke, jim dejansko ne pomagamo na njihovi poti. To ni prava ljubezen, čeprav zna biti ta pot nekoliko težja, kajti vsak otrok se malce upira odgovornosti na začetku.

Če želite svoje otroke naučiti, kako biti bolj odgovorni, poskusite to:

 • Vsakemu otroku vsak dan dajte nalogo, primerno za njegovo starost.
 • Ko prosite mlajše otroke, naj pospravijo, bodite izredno natančni, na primer, naj pospravijo vse knjige ali zložijo vse avtomobilčke. 
 • Otroke naučite večjih opravil na praktičen način, naj pomagajo pri pripravi kosila, pri pranju perila in posode. Kmalu jim določeno opravilo lahko v celoti prepustite. Desetletnik lahko z malo pomoči opravi sam že vse troje.
 • Naj si pričnejo svoje zadolžitve zapisovati in se učiti načrtovanja. Odlično jim pri tem lahko pomaga slovenski motivacijski zvezek za otroke Sanjaj velike sanje (obišči trgovino na tej strani). Ga že imate?
 • Ko opravijo neko opravilo, ne popravljajte za njimi in ne kritizirajte jih. Tudi če ni narejeno popolno in čisto po vaše. Raje jih spodbudite s pohvalo!

8. Manj časa preživite za zasloni

Zasloni so priročni, koristni in zabavni, a znanost vedno znova dokazuje, da nas izredno hitro zasvojijo – tako odrasle kot otroke. 

Če želite omejiti čas zaslona, ​​poskusite to:

 • Pridobite aplikacijo, ki določa časovne omejitve zaslona in jo uporabite. 
 • Naredite družinsko pravilo za zaslone, ki je smiselno za vašo družino (na primer: čez teden ne uporabljajte tablic in računalnikov za igranje in zabavo – samo za šolo, čez  vikend in praznike pa največ eno uro na dan).
 • Omogočite otrokom več stika s knjigami, igrami in drugimi projekti, da bodo vaši otroci uživali in krepili radovednost.

Zdaj pa veselo na delo – dobrih predlogov je več kot dovolj! Ni treba, da ste popolni. Za začetek lahko v popolnosti pričnete izvajate le eno ali dve pravili oziroma starševska cilja. Ko ju osvojite, pa dodajte novega. Preveč sprememb na enkrat zna namreč še poslabšati družinski živ-žav. Saj veste: Potrpljenje je božja mast! 😉

Pred kratkim napisani prispevki

Te zanima še več iz te tematike? Poišči spodaj in preberi.
01/01/2021
8 učinkovitih starševskih ciljev, s katerimi si lahko zelo zelo olajšate vsakdanjik

Imate časa preveč, premalo ali ravno prav? Naj odgovorim kar namesto vas. ☺ To je retorično vprašanje za vse, ki vsak dan znova in vedno bolj hitimo. Včasih tako zelo, da samo še hitimo, da hitimo. Mimo prebujajoče se narave, mimo najdragocenejših odnosov, mimo vseh dežnih kapelj in sončnih žarkov, ki ustvarjajo mavrico … Pa […]

Preberi več
01/12/2020
7 načinov, kako otroku pomagati razviti pozitivno samopodobo in zaupanje vase

Pomislite, kako bi bilo, če bi vas kdo, ko ste bili še otrok učil pozitivne samopodobe, zaupanja in ljubezni vase. Kakšni, mislite, bi sedaj bili? Zagotovo še en odtenek bolj podobni svetlečemu utrinku, kot ste sedaj, kajne? Tudi jaz, čeprav lahko rečem, da sem bila in sem še obkrožena z ljudmi, ki me podpirajo, vidim, […]

Preberi več
02/11/2020
8 načinov, kako z otrokom lažje zgraditi dober odnos

Dokler nismo mame, sanjamo o tem, kakšen odnos bomo imele s svojim bodočim otrokom enkrat, ko bomo to postale. Zagotovo bo ta odnos harmoničen, odprt, poln dialogov in vsakodnevnega veselja. In skoraj zagotovo bo boljši, kot ga je naša mama imela z nami. 😉 Krasna in malce vzvišena teorija po rojstvu otroka kmalu pade na […]

Preberi več
01/10/2020
9 načinov, kako otroke naučiti pozitivnega, naprednega in produktivnega mišljenja

Poznate koga, ki ne bi želel, da bi njegovi otroci bili srečni, nasmejani, zdravi in polni upov za prihodnost? Jaz ne, čeprav vem, da nekateri starši bijejo hude osebne bitke, kar se lahko pozna tudi na odnosu z otrokom. A vendarle globoko v sebi in navzven vsi starši delujemo kakor le vemo in znamo za […]

Preberi več