9 načinov, kako otroke naučiti pozitivnega, naprednega in produktivnega mišljenja

Poznate koga, ki ne bi želel, da bi njegovi otroci bili srečni, nasmejani, zdravi in polni upov za prihodnost? Jaz ne, čeprav vem, da nekateri starši bijejo hude osebne bitke, kar se lahko pozna tudi na odnosu z otrokom. A vendarle globoko v sebi in navzven vsi starši delujemo kakor le vemo in znamo za 100-odstotno dobrobit svojih otrok. A ker ima vsak usodo v svojih rokah, je dobro, da tega čimprej naučimo tudi svoje otroke. Otrokom lahko namreč že zelo zgodaj predstavimo tehnike mišljenja in delovanja, s katerim jim bo v življenju lažje in prijetnejše, prav tako pa tudi ljudem, med katerimi se bodo znašli.

Da bodo otroci lažje uresničevali svoje sanje, je prvi pogoj zdrava miselnost. Da ne ponavljam lajne o tem, kako zdrave in pozitivne misli ustvarjajo prav take besede, te pa potem zdrava in pozitivna dejanja … ☺  

Otrokom lahko pridemo nasproti s preprostimi metodami tako, da bodo lažje postali in ostali samozavestnejši, bolj prepričani vase, bolj prisotni in bolj pripravljeni, da korak za korakom uresničujejo svoje velike sanje. Poznate izraz growth mindset? Slovenski jezik še nima ustreznega prevoda tega termina, a v nekaj besedah lahko rečemo, da gre za notranji naboj, notranjo usmerjenost in miselnost, s katerimi smo ves čas usmerjeni navzgor, k soncu, tako da v najširšem smislu rastemo, zorimo in cvetimo.

Na tak način lahko postanemo najboljša možna verzija samih sebe, tako da počasi, a vztrajno vplivamo na svet. Zelo pomembno pa je, da otrokom že zgodaj na primeren način predstavimo tehnike napredne in rastoče miselnosti, s katerimi bodo lažje in bolj radostno stopali v velik svet in premagovali izzive na življenjski poti.

V nadaljnjem besedilu bom uporabljala izraz napredna miselnost, kadar bom govorila o angleškem terminu growth mindset.

Zakaj sploh napredna miselnost?

Gojenje napredne miselnosti je pri otrocih močno povezano z večjim notranjim zadovoljstvom, lastno srečo in dosežki v življenju. Zanimivo je dejstvo, da se lahko zgodijo neverjetne stvari, čim otroci vedo, da so njihovi možgani sposobni rasti in se hitro razvijati! Da bomo prav vsi svojim in otrokom sveta lažje pomagali razviti to miselnost, sem tokrat pripravila devet nasvetov oziroma strategij, kako otrokom podariti napredno miselnost.

Vsi imamo globoko v sebi prepričanja o lastnih sposobnostih in potencialu. Ta prepričanja so del naše miselnosti, ki nam pomaga določiti dejanja, ki jih izvajamo ali ne izvajamo skozi življenje. Ta nevidna miselnost znotraj nas pravzaprav kroji našo usodo oziroma usodo vsakega posameznika. Že od prvih korakov je zato pomembno, da otrokom privzgajamo napredno miselnost in jih zavestno spoznavamo z različnimi načini razmišljanja in delovanja.

Napredna miselnost je prepričanje, da lahko svojo inteligenco in najrazličnejše sposobnosti izboljšamo s trudom in pravilnimi strategijami. Statična miselnost pa je na drugi strani prepričanje, da so naša inteligenca in sposobnosti bolj ali manj stabilne in nespremenljive in s tem take, da se okoli njih nima smisla trudit. 

Oba načina mišljenja – napredni in statični – imata velike posledice za otroke in odrasle, od nas pa je odvisno, katero krmilo bomo izbrali in kam ter kako ga bomo usmerili. Želimo svojim otrokom, da delujejo aktivno ali pasivno? Nam je bližje vloga neutrudnega ustvarjalca ali večne žrtve?  

Tukaj je 9 načinov za uvajanje in vzgojo napredne miselnosti naših neprecenljivih zakladov.

#1 Učiti se, kako delujejo možgani

Ko otroci razumejo, da možgani dobesedno rastejo in gradijo nove povezave, ko vadijo in se učijo, ko nekaj naredijo ali se navdušijo nad učnim procesom, je led prebit. Ni več poti nazaj – prvi koraki na poti napredne miselnosti so tu! Pri tem lahko obisk bližnje knjižnice še pospeši razvoj dogodkov!

#2 Uvedite koncept obeh miselnosti  

Ko boste otroke poučevali osnovne razlike med napredno in ustaljeno (statično) miselnostjo, ju bodo pričeli prepoznavati in ločevati tudi otroci. Prepoznavali jih bodo v zgodbah, v drugih ljudeh in tudi v samih sebi.

#3 Napredne besede za napredno miselnost

Svoje otroke naučite zavedanja glede lastnih občutkov. Veliko  pozornost dajte tudi na izgovorjene besede – sploh tiste, ki padejo na plano kot strela z jasnega, ko ne gre vse kot po maslu. Če boste sami uporabljali pozitivno usmerjene povedi tudi v bolj stresnih in neprijetnejših situacijah, bo to otroku skoraj samo od sebe prešlo v kri. Tako lahko na primer rečete: »Vidim, da moram tole še malo povaditi, da mi bo lahko šlo bolje«, namesto, da rečete: »Bedak sem, nič mi ne gre.«

#4 Pogumno pokažite svoje boje, neuspehe in izzive

Težko je uvesti napredno miselnost v prakso, če pred otroki vedno poskušate skriti svoje napake​​. Res, da je to naravna težnja, s katero jih želimo zaščititi, a to jim na dolgi rok prav nič ne koristi. Vseživljenjsko darilo otrokom bo, če boste odprti, direktni in iskreni tudi v primeru napak.

Zato, kadar le razmere dopuščajo, govorite o svojih napakah tudi otrokom – seveda vedno zaključite, kaj ste se iz njih naučili. Ena od prekrasnih značilnost napredne miselnosti je ta, da na neuspeh gleda kot na odskočno desko za rast in razvoj. Ko bodo otroci videli naše neuspehe in slišali, koliko zmag, uspehov in spoznanj je prišlo ravno zaradi njih, bodo tudi svoje napake lažje sprejeli in delovali v življenju bolj sproščeno in suvereno.

#5 Dodajte čarobno besedo »še« 

»Ne znam brati. Ne smem sam skuhati kosila. Ne znam se voziti s kolesom.« Poznano? 

Srce parajoče je slišati, kako otrok mrmra takšne nesrečne stavke. A tu se ponuja zlata priložnost, da jih poučite o načelu napredne miselnosti s tem, da jim razkrijete preprost trik.

Naučite svojega otroka naj, kadar mu kaj ne gre po pričakovanjih, doda svojim stavkom še čarobno besedico »še«. »Ne morem ŠE prebrati. ŠE vedno ne smem sam skuhati kosila. Ne znam ŠE voziti kolesa.

Samo ena beseda drastično spremeni pomen besedne zveze in oblačno-deževni obeti se spremenijo v eno samo veliko sonce!

#6 Pohvalite trud, ne zgolj rezultatov

Ključno za vzpostavljanje napredne miselnosti je, da otroke naučite, da so njihovi možgani kot mišice, ki jih je mogoče okrepiti z delom, učenjem in vztrajnostjo. Da bi to kot starši še okrepili, je treba pohvaliti prizadevanja za rezultat, ne pa rezultata samega. Kajti včasih rezultat pade kar tako mimogrede skoraj brez truda, včasih pa je minimalen ali ga sploh ni, čeprav je bilo v stvar vloženega veliko truda, volje in časa. 

Naj bo pomembnejša pot in ne cilj – seveda pa dosežkov in zmag nikar ne ignorirajte! Naj  bodo v ospredju trud, vztrajnost in sodelovanje. S takšnim pristopom boste spodbudili, da bo otrok verjel, da so njegovi uspehi posledica njegovega truda, ki ga lahko nadzoruje, ne pa morda prirojene nadarjenosti oziroma spretnosti, ki jih sicer ni mogoče nadzirati. Tako bo lahko prevzel odgovornost za svoje življenje v polni moči.

#7 Vzdržite se vsakršnega označevanju svojega in drugih otrok

Ne glede na to, ali gre za pozitivno (Ti si tako pameten!) ali negativno nalepko (Ni ravno dober v matematiki.), obe podpirata statično miselnost in zavirata resnični napredek. Take oznake lahko vodijo k omejevanju prepričanj o sebi in drugih.

Namesto tega otroke raje  motivirajte.  Včasih majhen premik v jeziku, ki ga uporabljamo – kot na primer dodajanje besedice »še«, lahko drastično spremeni pomen besedne zveze in otrokov pogled na situacijo.

#8 Zamenjajte negativni samogovor s pozitivnim

Z otrokom se pogovorite o njegovem notranjem glasu in o tem, kako lahko ta včasih pove stvari, ki niso vedno koristne in dobre zanj. Naučite ga negativne notranje izjave nadomestiti z bolj pozitivnimi in bolj zdravimi različicami.

Tu je kratek seznam primerov:

  • Nisem dober v tem ... 🡪 Kaj lahko spremenim, da se izboljšam?
  • To je pretežko ... 🡪 To lahko traja malo več časa in truda, kot sem sprva mislil.
  • Ne znam matematike ... 🡪 Z matematičnimi nalogami bom trenirala svoje možgane.
  • Nisem rojen za košarko ... 🡪 Nisem še tako dober v košarki, kot bi si želel.
  • Pri tem sem super ... 🡪 Naučil sem se, kako se to stori.

#9 Berite pozitivne zgodbe in spoznavajte možgane

Zgodbe so neverjeten način, da otroka seznanite z napredno miselnostjo. Na voljo je obilo knjig, člankov in drugega materiala, s katerim lahko skupaj z otrokom spoznavata čudežni in navdihujoči svet možganov. Odličen pomočnik in nasploh prijeten otrokov spremljevalec pa je tudi motivacijski zvezek za otroke Sanjaj velike sanje (obišči trgovino na tej spletni strani), ki otrokom omogoča spoznavanje svoje notranjosti, svojih čustev ter ustvarjanje notranjega in zunanjega miru, vedrine, sproščenosti, zavestnosti, stabilnosti, samozavesti in pozitivnih pristopov.

Sicer pa saj veste – zlata teorija bo prišla v prizemljeno prakso le z vašim zgledom! En par oči (ali več njih) vas ves čas opazuje, prav tako vas poslušajo ena velika ušesa, ki imajo veliko otroško srce. Le-to pa vas zelo čuti – v dobrem in slabem.  Dopustite, da vas otroci vidijo, kako vztrajate tudi pri težjih zadolžitvah in nalogah, naj vidijo, kako se poskušate naučiti nečesa novega in kako z navdušenjem sprejemate izzive življenja! Naj trud, pot in napake v vaši družini resnično postanejo odskočna deska za prave uspehe in dosežke!

Pred kratkim napisani prispevki

Te zanima še več iz te tematike? Poišči spodaj in preberi.
01/01/2021
8 učinkovitih starševskih ciljev, s katerimi si lahko zelo zelo olajšate vsakdanjik

Imate časa preveč, premalo ali ravno prav? Naj odgovorim kar namesto vas. ☺ To je retorično vprašanje za vse, ki vsak dan znova in vedno bolj hitimo. Včasih tako zelo, da samo še hitimo, da hitimo. Mimo prebujajoče se narave, mimo najdragocenejših odnosov, mimo vseh dežnih kapelj in sončnih žarkov, ki ustvarjajo mavrico … Pa […]

Preberi več
01/12/2020
7 načinov, kako otroku pomagati razviti pozitivno samopodobo in zaupanje vase

Pomislite, kako bi bilo, če bi vas kdo, ko ste bili še otrok učil pozitivne samopodobe, zaupanja in ljubezni vase. Kakšni, mislite, bi sedaj bili? Zagotovo še en odtenek bolj podobni svetlečemu utrinku, kot ste sedaj, kajne? Tudi jaz, čeprav lahko rečem, da sem bila in sem še obkrožena z ljudmi, ki me podpirajo, vidim, […]

Preberi več
02/11/2020
8 načinov, kako z otrokom lažje zgraditi dober odnos

Dokler nismo mame, sanjamo o tem, kakšen odnos bomo imele s svojim bodočim otrokom enkrat, ko bomo to postale. Zagotovo bo ta odnos harmoničen, odprt, poln dialogov in vsakodnevnega veselja. In skoraj zagotovo bo boljši, kot ga je naša mama imela z nami. 😉 Krasna in malce vzvišena teorija po rojstvu otroka kmalu pade na […]

Preberi več
01/10/2020
9 načinov, kako otroke naučiti pozitivnega, naprednega in produktivnega mišljenja

Poznate koga, ki ne bi želel, da bi njegovi otroci bili srečni, nasmejani, zdravi in polni upov za prihodnost? Jaz ne, čeprav vem, da nekateri starši bijejo hude osebne bitke, kar se lahko pozna tudi na odnosu z otrokom. A vendarle globoko v sebi in navzven vsi starši delujemo kakor le vemo in znamo za […]

Preberi več